Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110 klo ma-pe 9-15

Muovipakkaukset lähtevät kiertoon

Vältä, vähennä, lajittele ja kierrätä – loput energiaksi

Paras jäte on syntymätön jäte eli tuumaa aina ensin mitä ostat. Vältä esimerkiksi kertakäyttötuotteita. Jätteeksi päätyvällä muovilla on kaksi mahdollista hyödyntämisreittiä. Muovipakkaukset voidaan hyödyntää materiaalina ja energiana Fortumin muovijalostamolla Riihimäellä tai sekajätteen joukossa energiana Tammervoiman hyötyvoimalassa. Kaatopaikoille tai ulkomaille muovit eivät mistään roskiksesta päädy.

Jos pakkauksen puhdistamiseen tarvitaan lämmintä vettä ja pesuainetta, voi ympäristön kannalta olla parempi ratkaisu laittaa pakkaus sekajätteeseen ja energiaksi. Myös pitkien taipaleiden takaa kuljetetun muovin kierrätyksestä saatavat ympäristöhyödyt jäävät -haittoja pienemmiksi. Tämän vuoksi muovinkeräys on keskitetty taajamiin ja suuriin jäteastioihin.

Tilanne voi muuttua, kun jäteautot alkavat muutaman vuoden päästä käyttää uusiutuvaa biokaasua polttoaineena. Meillä Pirkanmaan Jätehuollossa arvioidaan eri vaihtoehtojen ja palvelujen ympäristöhyötyjä elinkaariselvityksillä. Ratkaisut tehdään ympäristö edellä.
 

Kuka kerää ja mistä kerätään?

Suomen Pakkauskierrätys Rinki kerää muovipakkauksia lähinnä kauppojen pihoissa sijaitsevissa ekopisteissä. Pirkanmaalla pisteitä on noin 50.

Muovipakkausten keräys kiinteistöiltä laajenee Pirkkalan ja Tampereen lisäksi Kangasalan, Lempäälän, Nokian ja Ylöjärven taajama-alueille vuonna 2019. Muovipakkaukset kerätään isoista, ajoneuvonosturin avulla tyhjennettävistä jätesäiliöistä. Kiinteistö voi liittyä keräykseen omalla syväsäiliöllä tai Pirkanmaan Jätehuollolta vuokrattavalla säiliöllä.

Mitä kerätylle muoville tapahtuu?

Kotitalouksilta kerätyt muovipakkaukset kuljetetaan Riihimäelle Fortumin muovijalostamoon, jossa 70 prosenttia kodin muovipakkauksista hyödynnetään materiaalina ja 30 prosenttia energiana. Jalostamossa muovilaadut erotellaan, murskataan, pestään ja kuivataan. Lopuksi muovi sulatetaan ja rakeistetaan. Kierrätysmuovia käytetään muun muassa ämpäreiden ja muovikassien raaka-aineena.

Kaikelle kierrätysmateriaalille tarvitaan toimivat markkinat ja teollista imua, jotta keräys toteutuu laajamittaisesti tavoitteeseensa asti – lajittelusta uusiksi tuotteiksi.

Muovipakkausten lajittelussa on tärkeintä muistaa, että keräysastiaan saa laittaa vain puhtaita muovipakkauksia.
Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English