Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110 ma-pe klo 9-15
 

Jätteiden polttaminen

Kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaan jätteiden polttaminen kotioloissa on pääsääntöisesti kiellettyä. Käsittelemätöntä puujätettä voi kuitenkin polttaa.

Puhdasta, kuivaa, kyllästämätöntä ja maalaamatonta tai muuten käsittelemätöntä puutavaraa saa polttaa keskuslämmityskattilassa tai muussa kiinteässä lämmityslaitteessa tai uunissa. Paperia ja pahvia saa polttaa sytykkeenä. Muun jätteen polttaminen on kielletty.

Taajaan asutulla alueella saa ulkona avotulella polttaa vähäisessä määrin kuivia risuja ja oksia. Lue lisäohjeet kuntasi jätehuoltomääräyksistä.

Muovin poltto

Kotitalouksien ei pitäisi polttaa muovia lainkaan, vaikka muovi olisikin merkitty liekkimerkillä. Kotitalouksien tulipesissä poltto-olosuhteita on mahdotonta saada sellaisiksi, että muovi palaisi kunnolla. Lisäksi muovin polttaminen voi vahingoittaa tulisijan hormistoa.

  • Muovin palamisen ollessa epätäydellistä (esimerkiksi saunan pesässä, takassa, nuotiolla) hiilivetyketjut eivät hajoa täydellisesti ja poltettaessa muodostuu veden ja hiilidioksidin lisäksi myös eripituisia hiilivetyketjuja.
  • Varsinkin palamisen alku- ja loppuvaiheessa tulipesässä on liian alhainen lämpötila. Myös tulipesän reunaosissa saattaa olla liian matala lämpötila ja liian vähän happea. Tämä aiheuttaa myrkyllisten kaasujen muodostumisen

Muovilaadusta riippuen poltossa syntyy erilaisia myrkyllisiä kaasuja:
Hiilimonoksidia (CO) syaanivetyä (HCN), kloorivetyä (HCl), rikkioksideja (SO2) ja furaaneja (C4H4O).

Poltto voimalaitoksessa

Jätteen hyödyntäminen polttamalla on perusteltu vaihtoehto silloin, kun jätteen synnyn ehkäisemiseen tai materiaalisisällön hyödyntämiseen ei ole mahdollisuuksia.

Valtioneuvoston jätteenpolttoasetuksella ja ympäristönsuojeluasetuksella on vaatimukset jätteenpoltolle. Vaatimukset perustuvat parhaaseen käytettävissä olevaan tekniikkaan ja koskevat poltettavan jätteen laadun selvittämistä, poltto-olosuhteita, päästöjä ilmaan ja veteen, päästöjen mittaamista, toimintaa häiriötilanteissa ja poltossa syntyvän jätteen käsittelemistä ja hyödyntämistä.  

Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English