Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110 ma-pe klo 9-15

Muovinkeräyskokeilu Orivedellä

Pirkanmaan Jätehuolto aloitti yhteistyössä Suomen Uusiomuovin (SUM) kanssa muovinkeräyskokeilun Orivedellä. Kyseessä on valtakunnallisesti ainutlaatuinen pilottitutkimus, jonka tavoitteena on selvittää mahdollisuuksia nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysastetta muovien keräyksen osalta.

Tutkimus toteutetaan Orivedellä 1.6.2019-31.12.2020 keräämällä kotitalouksilta pakkausmuovijätteet ja muut muovijätteet samassa keräysastiassa kiinteistökohtaisesti ja selvittämällä kerätyn materiaalin kierrätykseen liittyviä reunaehtoja.

Kokeilun kohteena ovat kaikki kotitalouksissa syntyvät muovijätteet. Ulkopuolelle jäävät muoviset elektroniikkaa sisältävät jätteet sekä rakennusjäte. Kokeilun kohderyhmänä ovat pilottialueen kaikki kotitaloudet. Kokeilun ulkopuolelle on rajattu maataloutta harjoittavat toimijat, sillä syntyvän muovijätteen määrä ja koostumus poikkeaa kotitalouksien muovijätteestä.

Kokeilualueeksi on valittu Oriveden taajama-alue, koska siellä ei ole vielä järjestetty muovipakkausten keräystä Rinki-ekopisteillä, eikä Pirkanmaan Jätehuolto kerää muovipakkauksia kiinteistöiltä. Yhtiö on valinnut pilottiin taajamasta yli 100 kiinteistöä, joissa on vähintään 5 asuntoa. Kokeiluun odotetaan osallistuvan kaikkiaan 1200-1300 asukasta.  Taloyhtiöiden isännöitsijöille lähetetään tiedote ja toimintaohjeet taloyhtiöiden liittämiseksi mukaan. Osallistuminen on taloyhtiöille maksutonta ja Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa keräysastiat pihaan. Alueen pientaloasukkaat voivat osallistua viemällä muovit maksutta Oriveden jäteasemalle.

Kokeilun aikana luodaan eri toimijoiden yhteistyömalli ja toimintatapa muovijätteen keräämiseksi siten, että keräys on asukkaan kannalta selkeää, helppoa ja toimivaa. Toimintamallissa huomioidaan myös keräykseen vaikuttavat muut seikat, kuten kotitalouksissa syntyvän ja kerätyn muovijätteen määrä, kerätyn muovin koostumus, keräyksen ja kuljetuksen mahdolliset erityisvaatimukset sekä kierrätyksen tekniset edellytykset. Kokeilun aikana arvioidaan myös kierrätystoimijoiden suorituskykyä, mahdollisesti tarvittavan erillislajittelun vaatimuksia ja esikäsittelyn tarvetta sekä välivarastoinnin järjestelyä ja kierrätyslogistiikkaa. Lisäksi mallissa arvioidaan sen työllistävää vaikutusta.

  • Asukastilaisuus järjestettiin Orivedellä 7.5. 2019 klo 17-19 Oriveden Valtuustosalissa 
     
  • Muovinkeräys Orivedellä: 1.6.2019-31.12.2020
Haluatko lajitteluexpertiksi? Ilmoittaudu mukaan virpi.oksala(at)pjhoy.fi
Experttien ensimmäinen tapaaminen on Orivedellä 21.8. klo 17. Expertit oppivat lisää jätehuollosta ja pääsevät mm. kehittämään muovinkeräystä. Me toivomme experteiltä uusia ideoita ja asukaskokemuksia.

Lisätiedot:
Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Asiakkuuspäällikkö Virpi Oksala,
virpi.oksala(at)pjhoy.fi
p. (03) 240 5030


Suomen Uusiomuovi
Toimitusjohtaja Vesa Soini
vesa.soini(at)uusiomuovi.fi
p. 050 3820 644
 

Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English